Vacht, verzorging en kleuren

Vacht

De vacht van een Australian Labradoodle is bijzonder omdat in de praktijk blijkt dat veel mensen die allergisch reageren op honden wel goed reageren op een Australian Labradoodle. Helaas geldt dat niet voor alle allergische mensen, waardoor het uitermate belangrijk is dat toch altijd eerst wordt getest of er goed op wordt gereageerd.

Er bestaan twee soorten vachten: de wollen vacht en de fleecevacht. De wollen vacht heeft wel wat weg van de vacht van een schaap en de fleecevacht is zacht en golvend. De fleecevacht kunnen we onderverdelen in de curly (krullen) en de wave (golfjes)

Allebei de vachtsoorten kennen geen ruiperiode, maar net zoals bij mensen verliezen de honden toch altijd wat haar en blijft het doorgroeien. Daarom moet de vacht goed onderhouden worden, anders kunnen er behoorlijk wat klitten ontstaan. Borstelen en trimmen zijn dan ook zaken die zeker niet onderschat moeten worden.


Verzorging

De vacht heeft dus een regelmatige kam- of borstelbeurt nodig. Belangrijk is om van pup af aan al te gaan oefenen met borstelen en stilstaan. Handig is om de pup op een tafel te zetten met een stroeve ondergrond (bv een inloopmat). Zorg dat de pup niet moppert vlak voordat je stopt met kammen want dan geef je namelijk aan dat de pup kan bepalen wanneer er gestopt wordt. Beloon de pup bij stilstaan.

Tussen de 7 en 13 maanden zal de vachtwissel beginnen. Een Australian Labradoodle heeft eenmalig een vachtwissel. Dan verdwijnt de puppyvacht en komt de volwassen vacht door. Er zullen sneller klitten ontstaan, het zal lijken alsof ze erin schieten waar je bij staat. Advies is dan ook de hond korter te laten knippen om geen ergernis te krijgen voor zowel baas als hond. Hoelang zo'n vachtwissel duurt verschilt per doodle. Soms kan deze wissel wel tot 2 jaar duren.

Na de vachtwissel volstaat een grote kam- borstel beurt van 1 keer in de 1 a 2 weken, het beste is 1 keer per week. Het trimmen is afhankelijk van uw voorkeur van lengte van de vacht, maar reken op 1 keer in de 3  maanden een trimbeurt.

Een waterblazer is een fijne uitkomst om de hond schoon en droog te blazen na een lekkere boswandeling of bad.


Kleur

De kleur van een pup word bepaalt door de ouders en welke kleuren zij kunnen vererven (welke kleurcode ze hebben). Zo kan een donkere hond ook lichte kleuren vererven als zij deze kleurcode heeft. De kleurcodes van mama en papa samen maakt welke kleuren de pups kunnen hebben. Zo kan er in 1 nestje ook alle kleuren pups uitkomen of maar 1 kleur pups of 2 kleuren pups . 

Voor een dekking kunnen we naar de kleurcodes van mama en papa kijken, en weten we welke kleuren er mogelijk zouden kunnen zijn. Het is natuurlijk nog altijd een verrassing hoeveel pups en welke kleuren (als uit de combi meerdere kleuren kunnen komen) er geboren worden. Australian Labradoodle kunnen ook Mismarks hebben, dit zijn her en der witte vlekken, daarnaast heb je ook de Parti Colour kleurige honden, dit zijn de twee kleurige labradoodles.

Er zijn veel kleuren mogelijk bijvoorbeeld wit, crème, abrikoos, karamel, rood, chocolade, café aut lait, lavendel en zwart.

                  

Instagram